William går i skolan i Japan


William
Foto: Sophia Bylesjö

När William var sju år flyttade han och sin familj till Japan. Det var en stor förändring i vardagen inte minst faktumet att William behövde lära sig japanska eftersom han skulle börja i den japanska skolan. Det som vi kallar för låg- och mellanstadiet heter i Japan shougakkou.

Nu har William gått i shougakkou i nästan tre år så vi passade på att fråga hur det är att gå i skolan i Japan.

Var det svårt att lära sig japanska?
Ja, det var det. Det tog lång tid innan jag kunde börja prata och sätta ihop meningar, men nu när jag kan mer ord går det mycket bättre. I Japan använder man sig av tre alfabet, Hiragana, Katakana och Kanji. I Kanji finns det mer än 3 000 tecken och ett tecken kan betyda flera olika saker. Det är jättesvårt att lära sig och jag har flera Kanji-tecken i läxa varje dag.

William serverar mat till sina klasskamrater – Foto: Sophia Bylesjö

Hur ser en typisk skoldag ut för dig?
I Japan går alla barn själva till skolan, man får inte cykla till skolan. Klockan 08.15 ringer det in och då går vi upp till klassrummet och packar upp vår skolväska. Vi tar med alla skolböcker hem varje dag. Klockan 08.25 ringer klockan igen och då pratar rektorn om något som hänt på skolan eller i världen över skolans högtalarsystem. De dagar rektorn inte pratar så har vi samling i klassrummet. Sedan har vi vanliga lektioner fram till lunch. Mellan lektonerna har vi 5 minuters rast förutom en förmiddagsrast och lunchrasten som är 20 minuter. Då hinner vi ut på skolgården för att leka. Lunchen äter vi inte i matsalen utan i klassrummet. Då möblerar vi om i klassrummet och vi elever hjälper till att servera maten och städa undan efteråt.

Efter lunchen städar vi klassrummet och delar av korridoren. Varje elev har bestämda arbetsuppgifter som till exempel att dammtorka, sopa, våttorka golv eller plocka upp skräp.

Jag slutar skolan antingen just före tre eller efter halv fyra varje dag. Om man vill kan man stanna på skolgården för att leka en stund efter skolan, men då måste man skriva upp sig på en lista. I Japan finns inget fritids.

När jag kommer hem har jag alltid läxa att göra (även på helger och lov). Jag måste också packa skolväskan till nästa dag så att jag har rätt skolböcker med mig.

Vad leker man på rasterna?
Tjejerna hoppar ofta hopprep. Killarna spelar fotboll, spökboll leker tafatt eller klättrar i klätterställning. Om vädret är dåligt får vi vara inne på rasten. Då kan vi läsa bok, rita eller spela spel.

Lunchen äter man i klassrummet – Foto: Sophia Bylesjö

Vad tycker du svenska skolor ska lära sig från den japanska skolan?
Jag tycker att Svenska skolan ska införa skolämnet Dotoku (Moral). Där får man lära sig hur man ska uppföra sig men också hur man ska vara mot andra människor och hur sättet jag beter mig på påverkar andras människors känslor.

I Japan lär man sig också att ta hand om sina egna saker och andras saker. Man lär sig att inte förstöra, skräpa eller smutsa ned och att det är allas ansvar att hålla rent och snyggt omkring sig.

En annan bra grej är att i Japan ändrar man klasskompisar varje eller vartannat år. Det gör att man lär känna fler kompisar men även att det blir mindre mobbing i skolan.

Och vad tycker du japanska skolan kan lära sig från den svenska?
Att inte ha någon läxa på skolloven. Jag tycker att man ska få vara helt ledig på sommarlovet och inte behöva sitta med flera timmars läxa varje dag.

Att pojkar och flickor kan leka tillsammans, här i Japan är det alltid uppdelat. Och att flickor och pojkar kan göra samma saker.

William på skolgården med sin storasyster – Foto: Sophia Bylesjö

Vad är din reaktion?

Love Love
25
Love
Fail Fail
9
Fail
Läskigt Läskigt
14
Läskigt
WHAT!? WHAT!?
11
WHAT!?
Gulligt Gulligt
12
Gulligt
LOL LOL
6
LOL
OMG OMG
25
OMG
Coolt Coolt
21
Coolt
Arg Arg
9
Arg