Vi intervjuar Theres Sysimetsä


Theres Sysimetsä är projektledare för Backa vilket är ett initiativ för en få skolorna fria från sexuella kränkningar. Som projektledare styr och leder hon Backas aktiviteter runtom i Sveriges skolor. Detta gör hon tillsammans med Sveriges skolledarförbund, Lärarförbundet skolledare, Sveriges elevråd, Sveriges elevråd SVEA och Sveriges elevkårer. Tillsammans har de som mål att skapa och samla engagemang, sprida kunskap, förmedla verktyg samt främja samverkan kring problem med kränkningar i skolorna.

Att bli sexuellt kränkt kan vara att någon förolämpar din kropp, säger något nedlåtande för att du är tjej eller pojke eller att någon tar på dig utan att du vill det eller är bekväm med.

Detta är något som händer allt för ofta överallt och tyvärr även i skolorna. Därför startade Theres tillsammans med ovannämnda organisationer Backainitiativet för att uppmärksamma och upplysa elever om att sexuella kränkningar inte är ok.

Vi fick nyligen chansen att prata lite med Theres. Bland annat pratade vi om vad Backa egentligen är för något och om vad du kan göra om du känner dig kränkt i skolan.

Vad ville du bli när du var ung?

– Oj! Jag ville så orimligt mycket, och hade länge kvar känslan av att det säkert skulle gå att få ihop.
Eller…det har jag nog fortfarande, åtminstone delvis, vilket är himla skönt då det finns så mycket kul en kan jobba med och lära sig om.

Redan innan jag började skolan drömde jag om att forska, få sitta i coola bibliotek och lära mig massa grejer. Jag var väldigt intresserad av djur och natur så en plan var att få ihop någon slags marinbiologforskning med att jobba som delfinskötare på Kolmården och skriva böcker.

När och varför bestämde du dig att göra det du gör som jobb?

– Jag skulle nog inte säga att jag har bestämt mig på det sättet, apropå frågan innan… ;-P
Jag har ända sen jag började skolan varit engagerad på olika sätt, först var jag med i elevrådet och scouterna. Där fick jag chansen att planera och genomföra saker tillsammans med andra. Det kändes så coolt, så sen har jag liksom bara fortsatt på det spåret och plötsligt var det mitt jobb!

Det är svårt att säga exakt när det var, men desto lättare att säga varför; jag vill ge fler den chansen jag fick, att få engagera sig i det dom tycker är viktigt.

Jag har jobbat i olika föreningar och organisationer med frågor jag bryr mig extra mycket om, som jämlikhet, mångfald och rättvisa. Ofta har mitt jobb varit just att ge andra chansen att engagera sig.

Det jag nu jobbar med; att projektleda projektet Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar är verkligen ett drömjobb för mig, eftersom det handlar om att ge alla som går och jobbar i skolan samma möjligheter som jag fick: att engagera sig och vara med och påverka. Vem vet, kanske kommer några börja gilla det så mycket så dom bestämmer sig att göra som jag, fortsätta jobba med det 😉

Vad är Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar?

– På hösten 2017 spred sig uppropet #metoo över världen och gjorde det tydligt för alla att sexuella kränkningar sker överallt, även i skolan. Fem organisationer, som alla arbetar för en bättre skola, bestämde sig för att de tillsammans ville göra något åt det.

Detta ”något” blev Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar. Det är ett projekt för att sprida kunskap, ge tips och verktyg för hur en kan jobba förebyggande och främjande.

Vad kan man göra om man känner sig, eller se någon bli kränkt eller trakasserad på skolan?

– Först och främst ska en veta att det inte är ok! Ingen ska behöva känna att den blir behandlad på ett sätt som inte känns bra.

Om du själv blir kränkt, eller upplever att någon annan blir det: säg det! Prata med en vuxen och prata med dina kompisar. Tillsammans kan ni se till att ni kan jobba vidare med att förhindra, förebygga och främja.

Det är rektorns ansvar att alla som är i skolan trivs, kan lära sig och utvecklas, men alla kan vara med och bidra i det arbetet.

Hur kan man som elev och skola skapa en tryggare miljö för alla?
– Det kan låta fånigt, men det viktigaste är faktiskt att försöka lyssna, både på sig själv och på andra och fundera på vad som är det schysstaste sättet att vara utifrån vad en då hör.
Genom att fundera över var ens egna och andras ”gränser” går, att tänka på att något som jag tycker känns ok kanske känns helt annorlunda för någon annan så tar vi alla ansvar, det skapar en tryggare miljö.

Vi har med Backa-initiativet försökt göra det lättare att se och prata om gränser, normer, vad som är ok och inte. Om du lär dig mer så är du med och skapar en tryggare, bättre skola.

Här är frågan från illustratören och författaren Stina Wirsén till dig: ”Om du fick en superkraft, vilken skulle det vara?”

– Måste först få säga; jag ÄLSKAR Stina Wirsén. Citerar ”Vem”-böckerna dagligen.

Det är ju jätteroligt, jag brukar faktiskt säga att jag tycker att vara organiserad, alltså att vara en del av något; en rörelse, en förening, en grupp är den coolaste superkraften.

Det är som med myror, en liten myra är förvisso jättestark (framförallt sett till hur liten den är) men tillsammans kan dom göra supercoola byggen, lyfta tunga grejer och samarbeta på ett sätt som gör att allas insats räknas.

Min superkraft är att jag är bra på att söka mig till såna sammanhang där jag får vara en liten, men viktig del.
Jag tror faktiskt jag tycker det är coolare än det skulle vara att till exempel kunna flyga.

Till sist tänkte vi be om en fråga till vårt nästa intervjuoffer.

– Om du kunde resa tillbaka i tiden och träffa dig själv som 10-åring, vad skulle du säga till dig själv?


Vem som tvingas svara på Theres fråga får vi reda när vi på Duggan publicerar nästa kändisintervju. Vi vill passa på och tacka henne så hjärtligt för att hon tog sig tid att prata med oss. Backainitiativet lanserade för någon månad sedan utbildningsplattform på webben där du eller din skola kan hitta material för att motverka kränkningar i skolmiljön. Du hitta plattformen på backa.org.


Vad är din reaktion?

Love Love
16
Love
Fail Fail
3
Fail
Läskigt Läskigt
8
Läskigt
WHAT!? WHAT!?
6
WHAT!?
Gulligt Gulligt
4
Gulligt
LOL LOL
1
LOL
OMG OMG
10
OMG
Coolt Coolt
4
Coolt
Arg Arg
5
Arg