Vi intervjuar Stina Wirsén


Intervju
Foto: Stefan Tell

Stina Wirsén är en prisbelönt författare och illustratör vars böcker alla säkert stött på. Stina har nämligen skrivit och illustrerat några av modern tids mest älskade barnböcker. Hon har till exempel ritat böckerna om Rut och Knut samt de helt fantastiska Vem?-böckerna. Just Vem?-böckerna består av korta historier där karaktärerna Nallen, Katten, Nallegrisen, Fågel och Kanin hanterar problem de stöter på i vardagen. I klippet under kan du höra när Stina pratar om dessa böcker.

 

Vem?-böckerna finns också som app också har animerats till filmer. Den första filmen animerade Vem?-filmen kan du titta på om du klickar här.

Japanska
Vem bestämmer? på japanska

Stina utbildade sig på konstskolan Konstfack i Stockholm. Hon har också åkt världen runt för att inspirera barn över hela världen att skapa med bilder. Stina har skrivit och illustrerat mängder av böcker. Många av dem har översatts till andra språk, bland annat finska, somali samt japanska. Stinas konst, bilder och böcker riktar sig dock inte enbart till unga utan för folk i alla möjliga åldrar.

Vi fick nyligen chansen att prata lite med Stina. Bland annat om vad som inspirerar henne och vad du kan träna på för att bli en bättre illustratör.

Vad ville du bli när du var ung?

– Konstnär, författare och framför allt illustratör.

När och varför bestämde du dig att göra det du gör som jobb?

– Jag hade ingen annan plan och ingen annan dröm, jag bara fortsatte att rita, från ett års ålder och framåt. Nu är jag 50 år, jag ritar fortfarande varje dag.

Vad ska man göra för att jobba som illustratör?

– Just illustration är ju bildberättande, ofta tillsammans med en text. Testa att illustrera andras texter, skriv också egna texter och gör bilder till dom. På så sätt övar du upp känslan för vad som händer när text och bild möts. Du måste kanske inte säga precis samma sak i bilden som i texten?

Stina Wirsén
Foto: Ulrika Zwenger

Vad är skillnaden mellan att berätta en historia med bilder och i enbart text?

– Om du jobbar med enbart text, skapar läsaren egna bilder i huvudet. det är spännande! Illustration kan vara fantastiskt och fantasifullt, men också förstöra en läsupplevelse om den som tar till sig texten inte alls gillar bilderna.

Var hämtar du inspiration till dina historier/teckningar?
– Från mitt liv, de människor jag möter och det som händer i min närhet och i världen. Jag är intresserad av kultur och av politik, jag läser mycket, både tidningar och böcker.

Här är frågan från spelskribenten och -författaren Effie Karabuda till dig: ”Vilket var ditt bästa barndomsspel?”

– Jag gillar inte spel…. jag har svårt för regler och svårt att sitta still, utom om jag får läsa eller rita.

Till sist tänkte vi be om en fråga till vårt nästa intervjuoffer.

– Om du fick en superkraft, vilken skulle det vara?


Vem som tvingas svara på Stinas fråga får vi reda när vi på Duggan publicerar nästa kändisintervju. Vi vill passa på och tacka henne så hjärtligt för att hon tog sig tid att prata med oss. Stina kan du följa på Instagram, Facebook och via Stinas hemsida.


Vad är din reaktion?

Love Love
23
Love
Fail Fail
7
Fail
Läskigt Läskigt
2
Läskigt
WHAT!? WHAT!?
10
WHAT!?
Gulligt Gulligt
10
Gulligt
LOL LOL
6
LOL
OMG OMG
14
OMG
Coolt Coolt
12
Coolt
Arg Arg
9
Arg