Vi intervjuar Effie Karabuda


Gamer
Foto: Pontus Johansson

Effie Karabuda är en flerfaldigt prisbelönt svensk speljournalist som sannolikt är mest känd för avdelningen Spela med Effie! på Aftonbladet. Där skriver hon om allt möjligt som händer inom spelvärlden och recenserar spel. Effie är också flitig på andra håll inom spelvärlden. Ibland kan du höra henne i radioprogrammet P3 Spel och du kan också se henne på YouTube samt olika spelgalor på tv. Hennes senaste prestation är dock boken Gamer som nyligen släpptes. Denna skrev hon skrev för alla som vill fördjupa sitt spelintresse och som vill veta mer om spelkulturen.

Boken Gamer
Effies nya bok Gamer

I Gamer kan du bland annat läsa historier om spelutveckling, få insikt om hur du kan få jobb inom spelbranschen eller hur du lyckas på YouTube eller Twitch.

Boken innehåller också intervjuer med spelutvecklare, e-sportprofiler och kända svenska streamers.

Vi fick nyligen chansen att prata lite med Effie. Bland annat om hur man får jobb som speljournalist och om det var svårt att skriva Gamer.

Vad ville du bli när du var ung?

– Det låter lite lillgammalt, men jag ville bli journalist eller psykolog. Redan när jag var väldigt liten satt jag inne på mitt rum och skrev små berättelser för mig själv. När jag blev äldre så började jag skriva mycket längre grejer, typ väldigt utsvävande sci-fi-historier.

När och varför bestämde du dig att göra det du gör som jobb?

– Jag trodde aldrig jag skulle jobba med att skriva om spel. Men jag visste i alla fall att jag ville skriva. Under gymnasiet startade jag en blogg om populärkultur, alltså alltifrån tv-serier, film och musik till spel. Bland andra Aftonbladet och Sveriges Radio läste sedan bloggen och erbjöd mig jobb. Det kändes helt rätt!

Vad ska man göra för att få ditt jobb?

– En bra grej är att skriva så mycket som möjligt och få ut sitt material på nätet. Oavsett om det är videorecensioner på Youtube, roliga tweets eller lite längre blogginlägg. Det finns så många olika möjligheter.

Du har precis släppt boken Gamer, vad handlar dem om?

– Det är den ultimata guiden till spel och e-sport! Man får hänga med bakom kulisserna på stora spelföretag som Dice, läsa intervjuer med Youtubers som ufosxm och KimmyPower och få reda på hur man blir ett e-sportproffs. Och mycket mer. Jag ville skriva en bok för alla gamers som vill fördjupa sig i sitt spelintresse.

Gamer
Foto: Pontus Johansson

Var det svårt att skriva en hel bok?

– Jo, det var rätt så annorlunda jämfört med att skriva kortare artiklar för Aftonbladet. Nu fick jag chansen att testa nya grejer och göra lite nördigare reportage, till exempel fråga en utvecklare på Dice hur det var att animera Yodas lasersvärd i Star Wars.

Här är frågan från programledaren Jonas Leksell fråga till dig: ”Om du fick ta förmågor från vilket djur som helst, vilket djur skulle du välja då?”

– Jag skulle sno förmågan att göra människor glada – från hundar! Det känns som att nästan alla älskar hundar och blir på bra humör av dem. Tänk att bli bemött som att man är världens gulligaste och snällaste varelse så fort man träffar någon.

Till sist tänkte vi be om en fråga till vårt nästa intervjuoffer.

– Vilket var ditt bästa barndomsspel?


Vem som blir tvungen att svara på Effies fråga får vi reda när vi på Duggan publicerar nästa kändisintervju. Vi vill passa på att tacka Effie så mycket för att hon tog sig tid att prata med oss. Gamer hittar du i butik och på bibliotek. Den kostar runt 150 kronor att köpa eller runt 90 kronor om du vill ha den som e-bok. Du kan följa Effie på Instagram, TwitterFacebook och så klart på Aftonbladet.


Vad är din reaktion?

Love Love
11
Love
Fail Fail
4
Fail
Läskigt Läskigt
9
Läskigt
WHAT!? WHAT!?
7
WHAT!?
Gulligt Gulligt
6
Gulligt
LOL LOL
4
LOL
OMG OMG
14
OMG
Coolt Coolt
25
Coolt
Arg Arg
6
Arg