Vi har spelat brädspelet Fantastic Park


Fantastic Park
Fantastic Park är ett underhållande sällskapsspel där du måste samla magiska djur till en magisk djurpark.

Fantastic Park går ut på att du som spelare har dominoliknande brickor med olika magiska djur på. Djuren har en av fyra olika färger de kan läggas bredvid en tidigare lagd bricka eller ovanpå två underliggande brickor på bordet. Målet är att samla ihop så stora grupper som möjligt av djur med samma färg. För när alla spelare har en bricka kvar visar de sitt sista kort och det avgör vilka djur besökarna av den magiska djurparken vill se.

Spelarna får sedan poäng baserat på det största sammanhängande området av den djurtypen som man har på sin sista bricka. Efter varje spelomgång räknas alla poäng och när poängen är räknad flyttas poängmarkörerna på poängbrädet. Sen är det dags för en ny omgång och alla spelare får nya kort men alla lagda kort ligger kvar. Allt eftersom spelens omgångar spelas blir spelplanen större och större. Efter ett förutbestämt antal rundor är spelet slut och den med flest poäng vinner.

Reglerna är väldigt enkla att förstå och till en början kan det kanske kännas lite enkelt. Men ju mer du spelar och spelplanen blir större desto mer inser man att spelet erbjuder en hel del taktiskt samt strategiskt tänkande. Du måste till exempel konstant försöka tänka på vilka färger dina motståndare samlar på och se till att deras områden med magiska djur inte blir för stort. Som spelare kan du också försöka lura motståndarna och få dem att tro att du samlar på en färg.

Fantastic Park

Fantastic Park erbjuder underhållande matcher speciellt när det spelas med tre till fyra spelare. Då kan det nämligen bli riktigt intensivt eftersom ens välsmidade planer kan snabbt förstöras snabbt om man inte är försiktig. Spelet kan spelas med två spelare men sådana matcher fann vi inte lika underhållande. Detta eftersom spelarna då oftast spelade samma kort i varje omgång.

Förutom att spelet är kul att spela så ger spelet också en bra träning för att räkna enkel addition. Detta eftersom du efter varje runda måste räkna dina poäng. En annan bra sak som spelet också tränar ut är förmågan att planera eftersom du konstant måste tänka några steg framåt för att få maximalt med poäng.

Slutord

Fantastic Park må se enkelt och kanske lite barnsligt ut men skenet bedrar. Under ytan finns det ett djupare taktiskt spel som erbjuder underhållning för alla åldrar. Det är väldigt lätt att lära sig spelet men att mästra taktiken handlar inte bara om att kunna reglerna. Det går även ut på att kunna läsa motspelarna och räkna ut vad de vill göra.

Vi har spelat spelet flera gånger och för varje gång vi spelar har alla blivit bättre på att smida planer och tänka två till tre steg före. Spelet är också väldigt snabbt att ställa i ordning och sätta igång. Så det är perfekt att ha hemma om man vill spela något snabbt som inte kräver en sådan stor inlärningskurva. Att spela spelet från början till slut tar ungefär 25-30 minuter.

Fantastic Park säljs i de flesta välsorterade leksaksaffärerna där bräd- och sällskapsspel säljs. Svenska instruktioner medföljer så klart om du köper utgåvan som ges ut av lautapelit.fi. Spelet kostar runt 200 kronor och rekommenderas från åtta år, men det är definitivt skoj för folk i alla åldrar.


Vad är din reaktion?

Love Love
2
Love
Fail Fail
4
Fail
Läskigt Läskigt
9
Läskigt
WHAT!? WHAT!?
7
WHAT!?
Gulligt Gulligt
8
Gulligt
LOL LOL
3
LOL
OMG OMG
10
OMG
Coolt Coolt
11
Coolt
Arg Arg
6
Arg