Hur spelar man Mugglar-quidditch?


Mugglar-Quidditch
Foto: BenHollandPhotography

Mugglar-quidditch är en bollsport som är baserad på den fiktiva sporten quidditch från Harry Potter-böckerna. Eftersom flygande kvastar tyvärr inte är något som finns i verkligheten så har man anpassat sporten så den kan spelas av mugglare.

Mugglar-quidditch grundades 2005 och har snabbt växt i popularitet och nu finns det faktiskt 100 officiella lag världen över som spelar. Här finns Svenska Quidditchförbundet som som bland annat anordnar tävlingar i Sverige.

 

Men hur spelar man Mugglar-quidditch då?
Bollar
Foto: Danachos

Spelplanen är oval och är 36 x 15 meter. Varje lag har tre stycken målringar som placeras på stavar med olika höjder. Precis som i riktig quidditch ska spelarna i de olika lagen jaga den gyllene kvicken, klonken och dunkare.

Den gyllene kvicken är en person som är helt klädd i gult och har en tennisboll instoppad i en ”strumpa” som hängs bakom dem. Personen som spelar den gyllene kvicken får röra sig hur den vill mellan de båda lagens målområden och kan försvara sig genom att tackla eller brotta ner den som försöker ta strumpan. Om något lag fångar kvicken får laget 30 poäng och spelet är då slut.

Klonken i Mugglar-quidditch är en något urluftad volleyboll som ger 10 poäng om den kastas genom någon av de tre ringarna i motståndarnas målområde. Dunkarna består av 3 stycken spökbollar och dessa används av lagens slagare för att distrahera det mötande laget.

Alla spelare i de två lagen måste också alltid hålla en kvast eller kortare bandyklubba mellan benen. Denna får inte släppas så du som spelare endast använda en hand för att kasta eller fånga bollarna.

Foto: WB

Spelarna i lagen består av vaktare, slagare, jagare och sökare.

Vaktaren ska se till att inga bollar kastas genom tre ringarna i sitt lags målområde. Vaktaren kan röra sig fritt över spelplanen.

Varje lag har två slagare vars uppgift är att störa när motståndarlagets kastar dunkarna. Det är endast slagarna som får handskas med dunkarna och det får de endast göra med hjälp av handflatorna. Om en slagare slår till en dunkare på fel sätt måste slagaren bege sig till sitt eget målområde för att få vara med i spelet igen.

Jagarna finns det tre stycken av i varje lag. Deras jobb är att klonken mellan sig för att till slut kasta in den i någon av motståndarlagets tre ringar. Jagare får också tackla till motståndarlagets jagare men endast över knäna och under nacken.

Till sist så finns det en sökare i varje lag, och sökarens uppgift är att försöka fånga den gyllene kvicken.

Det finns också en domare håller reda på att alla spelare följer spelets regler. Utöver den huvuddomaren ska det också finnas två stycken måldomare, som kan säga om det är mål eller inte, och en kvickdomare som avgör om kvicken fångades på rätt sätt fångster.

Ett klipp på hur Mugglar-quidditch spelas kan du spana in nedan.


Vad är din reaktion?

Love Love
29
Love
Fail Fail
8
Fail
Läskigt Läskigt
15
Läskigt
WHAT!? WHAT!?
12
WHAT!?
Gulligt Gulligt
8
Gulligt
LOL LOL
11
LOL
OMG OMG
36
OMG
Coolt Coolt
15
Coolt
Arg Arg
10
Arg