Gör din egen färskost, både enkelt och gott


Laga färskost
Foto: Brian Boucheron

Färskost är något som är väldigt enkelt att göra och du kan smaksätta det med vad du vill. Det enda du behöver är filmjölk, gräddfil och något du vill smaksätta det med. Det kan till exempel vara vitlök, gräslök, paprika, oliver eller bara lite salt.

Recept på färskost:

  •  1 liter filmjölk
  •  3 deciliter gräddfil
  • Salt
  • Peppar
  • Valfri smaksättare

  1. Häll in all filmjölk samt gräddfil i en kastrull och värm det på mellanhög värme tills det börjar ryka (runt 50 grader). Se till att röra runt med jämna mellanrum så massan inte bränner fast i bottnen.
  2. Ta ett durkslag och lägg på en ren kökshandduk över den. Ställ sedan durkslaget med kökshandduken över en skål.
  3. Häll massan över kökshandduken och ställ in det i kylskåpet i minst 2-3 timmar. Nu kommer all vätska rinna ut och allt det goda stannar kvar i kökshandduken.
  4. När vätskan runnit bort kan du krama ut den sista vätskan med rena händer.
  5. Skrapa sedan bort all ost ur kökshandduken i en skål och blanda in salt, peppar och det du vill smaksätta din färskost med.

Färskosten bör hålla sig upp till en vecka om du förvarar den i kylskåpet.


Vad är din reaktion?

Love Love
8
Love
Fail Fail
5
Fail
Läskigt Läskigt
10
Läskigt
WHAT!? WHAT!?
8
WHAT!?
Gulligt Gulligt
7
Gulligt
LOL LOL
3
LOL
OMG OMG
1
OMG
Coolt Coolt
4
Coolt
Arg Arg
7
Arg