Elefantbajs kan förvandlas till miljövänligt papper


Elefantbajs blir papper

Oftast använder man träd när man vill tillverka papper. Men det går faktiskt att använda annat material, till exempel elefantbajs. Några forskare i Österrike har nämligen lycktas ta fram papper av bajs från elefanter. Forskarna har lyckats utvinna något som kallas för nanocellulosa ur elefantbajset.  Nanocellulosa är extremt små fibrer som finns i cellulosa. Cellulosa är ett ämne som finns i alla växter och växter är ju något som elefanter äter.

Forskarna bakom projektet anser att det är mycket mer miljövänligt att tillverka papper av djurspillning än att göra det av träd. Detta för att det behövs mindre energi för att utvinna cellulosa ur spillning än det gör ur träd eftersom djuren redan gjort en stor del av jobbet.

Nu blir det väl aldrig så att djurbajs kommer ersätta skogen när det gäller papperstillverkning eftersom det används så otroligt mycket papper världen över. Men denna lösning kan vara extra bra att använda på platser där det finns ont om träd, men gott om växtätande djur så som hästar, kor och getter.


Vad är din reaktion?

Love Love
6
Love
Fail Fail
8
Fail
Läskigt Läskigt
3
Läskigt
WHAT!? WHAT!?
2
WHAT!?
Gulligt Gulligt
9
Gulligt
LOL LOL
10
LOL
OMG OMG
5
OMG
Coolt Coolt
7
Coolt
Arg Arg
10
Arg